Kako skrajšati čas ortodontskega zdravljenja?

Pospešitev ortodontskega zdravljenja z nizkofrekvenčnimi vibracijami . . . ║ . . .

Raziskave in razvoj hitro napredujejo tudi na področju zobozdravstva. Vsak dan smo priča novim odkritjem in ugotovitvam, ki nam omogočajo vse bolj kakovostno zdravljenje ter vse bolj udobno in polno življenje. Nedavna raziskava na področju ortodontskega zdravljenja prinaša dobre novice za vse tiste, ki bi si radi v čim krajšem času poravnali zobe. Vemo namreč, da je dolgotrajno zdravljenje ena od slabih strani ortodontskega zdravljenja.

Čeprav je ortodontsko zdravljenje z nevidnimi zobnimi opornicami bolj predvidljivo in ga je lažje nadzirati, kot to običajno velja za zdravljenje s fiksnimi zobnimi aparati, pa je dolgotrajnost zdravljenja nevšečnost tudi pri zdravljenju s snemnimi zobnimi opornicami. Zato tudi na tem področju potekajo različne raziskave. Omenjena raziskava (1) je vključevala 66 pacientov, ki so nosili nevidne opornice in hkrati uporabljali nizko frekvenčno vibracijo.

AcceleDent Nizko frekvenčne vibracije & Invisalign ortodontski zobni aparat - ortodont, ortodontija

Čas ortodontskega zdravljenja se skrajša za 20 – 60 %

Paciente so zdravili z opornicami Invisalign. Gre za praktično neviden ortodontski aparat, ki je namenjen ravnanju zob in se lahko uporablja namesto kovinskih lokov in fiksnih zobnih nosilcev (breketov). Invisalign aparat se izdela individualno za vsakega pacienta posebej. Prozorne opornice (folije, angl. aligner) so hitro snemljive, poleg tega pa imajo vrsto drugih prednosti pred fiksnimi zobnimi aparati.

Pacienti so bili izpostavljeni nizko frekvenčnim vibracijam s pomočjo enega od vrste dostopnih pripomočkov za ta namen. V raziskavi so uporabljali neinvazivni vibrator AcceleDent Optima. Aparat proizvaja neboleče nizkofrekvenčne mikropulzacije in na ta način stimulira celično aktivnost. Zaradi pospešene kostne remodelacije se poveča hitrost zobnih premikov, poleg tega pa se z uporabo vibratorja zmanjša tudi neugodje, ki ga nekateri pacienti občutijo ob nošenju ortodontskega aparata. Priporočljivo je, da ga pacienti uporabljajo 20 minut dnevno.

Menjava Invisalign opornic na zgolj 3 – 5 dni

V raziskavi so dokazali, da se z uporabo AcceleDent vibratorja skrajša čas ortodontskega zdravljenja za 20 – 60 %. Prav tako se zmanjša število pričakovanih popravkov (refinement) po končani prvi fazi ortodontskega zdravljenja z nevidnimi opornicami. Pacienti so opornice menjali na 3 – 5 dni (običajno se jih menja na 7 do 14 dni). Prav tako se zmanjša nelagodje med samim zdravljenjem.

Kombinacija nevidnih ortodontskih opornic in nizkofrekvenčne vibracije skrajša časovni interval med pregledi. S hitrejšim zdravljenjem se zmanjša klinična obremenitev ortodontske ambulante in poveča zadovoljstvo pacientov.

Razen z uporabo nizkofrekvenčnih vibracij lahko na hitrost ortodontskih premikov vplivamo tudi na druge načine:

  • Klasična kortikotomija in piezo kirurška kortikotomija sta kirurški tehniki, ki preko mehanskega stresa vzpodbudita vnetne celice. Aktivna faza premikov po posegu ne sme preseči 12 tednov. Premiki zob in/ali menjava opornic vsakih 10 dni je lahko boleča.
  • Laserska in elektro stimulacija ali dodatki v obliki injekcij z vitaminom D pospešijo osteoblastne prekurzorske celice.
  • Mehanska vibracija, ki je bila uvedena že leta 1985, kot pomoč pri celjenju fraktur in zdravljenju osteoporoze.


1 / Journal of Aligner Orthodontics 01/20 Volume 4, Issue 1, Spring 2020, Julien Godeneche, Jean Iwaz, Fabien Subtil.

Dodaj odgovor