Poškodbe zob

Nezgode so del našega vsakdana in jih včasih težko preprečimo. Vse, od športnih poškodb, padca s kolesom, prometnih nesreč, do nedolžnega ugriza v skorjo kruha, vse to lahko privede do poškodb zob. Le-te so v veliki meri popravljive, a lahko vseeno predstavljajo resen zaplet v ustni votlini. Zobe si lahko poškodujemo na različne načine. Ločimo:
– poškodbe trdih zobnih tkiv (zlom krone in/ali korenine),
– poškodbe obzobnih tkiv in
– poškodbe struktur, ki zob držijo na mestu.

Odlomljen - Zlomljen zobPri jedi se mi je odlomil del zoba, kako naj ukrepam?

Če je možno, poiščite odlomljen del zoba in ga shranite v kozarec vode, fiziološke raztopine, mleka ali v slini. Nato pokličite zobozdravnika in mu pojasnite, kaj se je zgodilo, ta pa vam bo na podlagi opisa poškodbe določil termin za pregled.

Oskrba je odvisna od obsega poškodbe. Če je možno, bo zobozdravnik prilepil manjkajoči del zoba nazaj, v nasprotnem primeru bo zob oskrbel z zalivko, protetično lusko ali prevleko.
V primeru, da je bil zob v preteklosti endodontsko zdravljen, je možna tudi poka zoba, ki poteka vzdolž korenine. V teh sicer redkih primerih je zob izgubljen in ga je potrebno protetično ali implantološko nadomestiti.

Otrok si je pri padcu izbil zob. Kaj sedaj?

Otroka pomirite, rano izperite s tekočo vodo in zaustavite krvavitev s pritiskom čiste gaze na poškodovani del. Preverite, ali je zob mlečen ali stalen.
V primeru izbitja mlečnih zob se NE svetuje ponovna vstavitev zoba, saj bi s tem lahko ogrozili razvoj stalnega zoba. Priporočljivo je obiskati zobozdravnika, saj bo ta ocenil obseg in resnost poškodbe ter podal nadaljna navodila.
V primeru izbitja stalnega zoba, ki velja za nujno stanje, pa je takojšne ukrepanje izrednega pomena:

  1. Izbit zob poiščite in ga primite za krono. Zelo pomembno je, da se korenine ne dotikate, saj lahko poškodujete njeno površino!
  2. Zob sperite pod hladno tekočo vodo in ga vstavite na svoje mesto v ustni votlini.
  3. Poškodovanec naj ugrizne v sterilno gazo ali čist robec, da je zob pri miru.
  4. Če zoba ni mogoče vstaviti, ga položite v kozarec mleka ali v slino (lahko tudi v usta med zobe in dlesen).
  5. Takoj poiščite zobozdravniško pomoč!

Ob prihodu v ordinacijo bo zobozdravnik opravil kontrolni rentgenski posnetek in zob utrdil z opornico na sosednje zobe.
Hitrejša bo prva pomoč, boljši bo izid zdravljenja. Izbiti zob se namreč ob ustrezni in pravočasni oskrbi lahko ohrani. V nasprotnem primeru je potrebna protetična rešitev.

Poškodba zob

Pri telovadbi sem dobil udarec v zobe. Sedaj čutim, da se mi zob maje.

Verjetno je prišlo do poškodbe obzobnih tkiv oz. struktur, ki zob držijo na mestu. Pokličite zobozdravnika in se naročite na termin, najbolje v prvih osmih urah od poškodbe.
Glede na obseg poškodbe vam bo terapevt oskrbel poškodovane zobe in podal nadaljnja navodila.
Premaknjene zobe sicer lahko poskusite postaviti v pravilni položaj, vendar je to opravilo bolje prepustiti zobozdravniku, saj lahko on to naredi v kontroliranem okolju.

Pri vseh vrstah poškodb je potrebno ravnati mirno in razumno, vsakega poškodovanca mora pregledati zobozdravnik, zato je pomembno, da s pregledom ne odlašate. Pravočasna oskrba lahko pomembno vpliva na izid zdravljenja.

Glej Primer: Zlomljen zob

Dodaj odgovor