Invisalign – nevidni zobni aparati

[ invisalign.best ]
[ invisalign-slovenija.si ]
[ invisalign-ljubljana.si ]

Invisalign ortodont Slovenija

Nevidni snemljivi zobni aparati za mlade in odrasle – ravnanje zob brez kovinskih žic in nosilcev.


Invisalign – nevidni zobni aparati

Kaj je Invisalign?

INVISALIGN je estetski sistem zobnega aparata, ki ga predstavljajo snemljive prozorne opornice (angl. aligner). Ravnanje zob s korekcijskimi opornicami je učinkovito, estetsko in neboleče. Opornice so izdelane iz prozorne plastične mase in so na zobeh skoraj neopazne. Invisalign je sinonim za enostavno in tehnično napredno ortodontsko zdravljenje.

Princip ravnanja zob po sistemu Invisalign

Invisalign ortodontsko zdravljenje deluje po preprostem principu – na zobeh nosimo korekcijsko opornico, ki je izdelana tako, da zobe potiska v želeno smer. Posamezna plastična opornica lahko zobe premakne do 0,25 mm, potem pa jo zamenjamo z drugo opornico. Pacient opornico brez težav nosi 22 ur na dan. Odstrani jo le ob hranjenju ali čiščenju zob. Premikanje zob hitro napreduje in ljudje kmalu opazijo spreminjanje pacientovega nasmeha. Tekom ortodontskega zdravljenja lahko pacient zamenja več deset opornic, odvisno od ortodontske nepravilnosti zob.

Več o zobnih aparatih in ravnanju zob – glej Ortodont in ortodontsko zdravljenje odraslih.


Invisalign ortodont

Za koga zdravljenje z Invisalign aparati za zobe

Včasih je ortodont nevidne zobne aparate Invisalign uporabil predvsem za ortodontsko zdravljenje lažjih in zmernih ortodontskih nepravilnosti. Razvoj tehnike, materialov in ortodontskih pripomočkov je omogočil, da se danes z Invisalign sistemom ortodontsko zdravi tudi težje ortodontske nepravilnosti in celo najstnike z ortognatskimi napakami.

Nekaj nepravilnosti, ki se jih zdravi z Invisalign zobnimi aparati

Invisalign zdravi tesno stanje zobtesno stanje zob
premalo prostora za vse zobe
Invisalign zdravi diastemediasteme
razmiki med zobmi
Invisalign zdravi križni grizkrižni griz enega ali več zob
zgornji zobje grizejo na notranjo stran spodnjih zob
Invisalign zdravi globoki grizgloboki griz
zgornji zobje preveč prekrivajo spodnje zobe

Invisalign zdravi prognatijoprognatija (tudi meziookluzija, mezialni griz, angl. under bite)
spodnji zobje prekrivajo sprednje zobe (premajhna zgornja čeljust, prevelika spodnja čeljust ali oboje).

 

Invisalign Teen

Nasmeh. Tudi za najstnike.

Invisalign nudi več možnosti za ortodontsko zdravljenje najstnikov. Poseben program Invisalign Teen je namenjen in posebej prilagojen najstnikom, ki še nimajo izraslih stalnih zob. Z njim mladi dobijo samozavesten nasmeh na bolj estetski in fleksibilen način. Zobni aparati Invisalign so udobni, snemljivi in skoraj nevidni. Najstnikom omogočajo uživanje mladost brez omejitev, draženja in izgube samozavesti, kar spremlja ortodontsko zdravljenje z običajnimi zobnimi aparati (kovinski nosilci in žice).

Invisalign in parodontoza

Za paciente, ki imajo zaradi bolezni obzobnih tkiv (parodontalna bolezen – parodontoza) oslabljeno čeljustno kost, je bolj primerno ortodontsko zdravljenje z Invisalign sistemom kot pa zdravljenje s klasičnimi zobnimi aparati (zobni nosilci in žični loki). Razlog – Invisalign na zobe izvaja manjše sile, kot fiksni zobni aparati.

Invisalign in kajenje

Inivsalign nevidni zobni aparati niso najbolj primerni za kadilce, saj kajenje obarva opornice. Zabarvanje se zmanjša, če kadilec ob kajenju sname zobni aparat, vendar pa se s tem podaljša ortodontsko zdravljenje.

Invisalign zobni aparat

Zakaj Invisalign nevidni zobni aparati?

Za hiter pregled o tem, (1) kaj so ortodontske nepravilnosti, (2) njihove škodljivosti in (3) princip ortodontskega zdravljenja glej video Ortodontija | ortodont in odrasli.

Obstaja več sistemov ortodontskega zdravljenja in mnogo različnih zobnih aparatov. V ZoboEstetiki izvajamo vse vrste ortodontskih zdravljenj, od najbolj preprostih premikov zob, do najzahtevnejših zdravljenj. Prav tako uporabljamo vse vrste zobnih aparatov. Zato lahko suvereno predstavimo prednosti sistema Invisalign.

Prednosti Invisalign zobnih aparatov

 • Invisalign zobni aparati so:

  Skoraj neviden zobni aparat

  • prozorni in v ustih skoraj neopazni,
  • snemljivi in jih vsak trenutek lahko vzamemo iz ust,
 • Invisalign zobni aparati
  • učinkovito ravnajo ortodontske nepravilnosti,
  • omogočajo kompleksne premike zob,
  • ne vplivajo na spremembo govora in niso moteči za jezik, kot je to opaziti pri ravnanju z nosilci, ki jih namestimo na jezično stran zob,
 • ortodontsko zdravljenje z Invisalign sistemom je
  • neboleče,
  • enostavno,
  • dobro načrtovano, saj so poleg izbranega ortodonta v načrtovanje zdravljenja aktivno vključeni tudi ortodonti in tehniki podjetja Invisalign,
 • pacient že pred zdravljenjem z Invisalign sistemom natančno vidi 3D vizualizacijo procesa ravnanja svojih zob ter seveda tudi 3D prikaz končnega stanja,

Zobni aparat lahko vsak trenutek snamete

 • Invisalign sistem omogoča optimalno hitrost in napredovanje ortodontskega zdravljenja,
 • Invisalign zobni aparati izvajajo manjše sile na zobe, kot fiksni zobni aparati, zato je Invisalign bolj primeren za paciente, ki imajo zaradi bolezni obzobnih tkiv (parodontalna bolezen – parodontoza) oslabljeno čeljustno kost,
 • pri zdravljenju z Invisalign aparati za zobe
  • ni abrazije zob, ki se pri fiksnih ortodontskih aparatih pojavljajo zaradi drgnjenja zob in zobnih nosilcev,
  • ni poškodb oziroma vnetja dlesni, ki se pri fiksnih zobnih aparatih pogosto pojavljajo zaradi pritiskov zobnega loka in nosilcev,
 • Invisalign predstavlja tehnično napreden sistem ortodontskega zdravljenja,
 • izboljšani materiali opornic preprečujejo njihove okvare in poškodbe,
 • stanje zob poskeniramo z intraoralno kamero (izdelava digitalnega odtisa zob) – digitalni odtis zob ima vrsto prednosti:

  Krajše trajanje zdravljenja

  • ni napak, ki se pojavljajo pri zajemanju odtisov zob s klasičnimi odtisnimi materiali,
  • zajemanje digitalnega odtisa zob je hitro, neboleče ter bolj natančno od klasičnih postopkov odtiskovanja (klasično odtiskovanje zob je za mnoge paciente dokaj neprijetno),
 • hitro pošiljanje digitalnega odtisa zob v laboratorij preko sodobnih komunikacijskih povezav omogoča Invisalignovim strokovnjakom takojšnjo obdelavo pacienta,
 • pri zdravljenju z Invisalign zobnimi aparati se ne pojavijo bele lise na zobeh (pri fiksnih zobnih aparatih se dekalcifikacija sklenine pojavi pri skoraj vsaki četrti pacientki in več kot vsakem tretjem pacientu),

Manj obiskov ortodont-a

 • Invisalign od vsakega ortodonta zahteva poglobljeno izobraževanje ter tesno sodelovanje z njihovimi strokovnjaki, kar zmanjšuje možnost napak pri ortodontskem zdravljenju,
 • Invisalign je najbolj razširjen sistem ortodontskega zdravljenja s korekcijskimi opornicami, zato pridruženim ortodontom omogoča bogato knjižnico primerov in zelo koristno strokovno pomoč.


Invisalign ortodont

Postopek ortodontskega zdravljenja z Invisalign sistemom

Invisalign predstavlja najnaprednejši sistem skoraj nevidnih snemljivih ortodontskih opornic. Potek zdravljenja z zobnim aparatom Invisalign je enostaven in tehnično napreden.

1.) Specialistični ortodontski pregled

Invisalign ortodont - Specialistični ortodontski pregledOrtodont najprej preveri, če kandidat izpolnjuje pogoje za ortodontsko zdravljenje. Preuči ortodontske nepravilnosti, kandidatu podrobno predstavi specifike in potek ortodontskega zdravljenja ter se z njim temeljito pogovori. Kandidatu predstavi kakšna je cena zdravljenja z Invisalign zobnim aparatom. Na podlagi specialističnega pregleda se pripravi ponudbo za ortodontsko zdravljenje.

 

2.) Osnovni diagnostični postopki

Invisalign ortodont - diagnostični postopkiA.) Ortodont poslika začetno stanje zobovja in obraza ter analizira fotografije.
B.) V kolikor pacient nima rentgenskih slik naredimo potrebne rentgenske posnetke zob. Ključna sta ortopan (panoramska slika celotne čeljusti) in lateralni telerentgen (stranska projekcija glave). Ortodont analizira RTG slike oziroma izvede rentgensko diagnostiko.
C.) Sledi digitalno skeniranje zobovja. Z digitalno kamero se pacientu zajame digitalni odtis zob (natančna 3D računalniška slika realnega stanja zobovja). Digitalno skeniranje zob je neboleče, hitrejše ter bolj natančno kot klasično odtiskovanje zob. Tako se s sodobno tehnologijo izognemo neprijetni in časovno potratni uporabi običajnih odtisnih materialov ter izdelavi mavčnih modelov zob (prednosti digitalnih odtisov zob pred klasičnimi zobnimi odtisi).

3.) Načrtovanje ortodontskega zdravljenja

Invisalign ortodont - Načrtovanje zdravljenjaSpecialist ortodont preko spletne aplikacije ClinCheck® pošlje digitalne odtise zob specialistom podjetja Invisalign. V intenzivni medsebojni komunikaciji s pomočjo programa ClinCheck® izdelajo virtualni 3D načrt zdravljenja. To je podroben virtualni tridimenzionalni prikaz postopnih premikov zob tekom ortodontskega zdravljenja ter prikaz končnega rezultata zdravljenja. Ko ortodont in specialisti podjetja Invisalign dosežejo konsenz glede optimalnega postopka zdravljenja, ortodont virtualni 3D načrt zdravljenja predstavi pacientu. Pacient si ogleda vizualizacijo zdravljenja ter se seznani z načrtom zdravljenja. Ko pacient potrdi načrt zdravljenja, ortodont naroči izdelavo niza snemljivih korekcijskih opornic.

4.) Ortodontsko zdravljenje z Invisalign aparatom za zobe

Invisalign ortodont - Ortodontsko zdravljenje z Invisalign aparatom za zobePo približno dveh tednih od naročila Invisalign dobavi izdelane korekcijske opornice. Poleg niza opornic proizvajalec dobavi tudi šablone za pozicioniranje in nameščanje korekcijskih gumbov. Dobavljeni izdelki so izdelani po naročilu in vedno ustrezajo izključno enemu pacientu.
Ortodont s pomočjo šablone na zobe namesti korekcijske gumbe, ki jih izdela iz kompozitnega materiala. Kompozitni gumbi omogočajo pravilno delovanje zobnega aparata in želeno premikanje zob. Ob istem obisku ortodont namesti tudi prvo korekcijsko opornico.
PVC zobna opornica se ne prilega začetnemu stanju zob, pač pa je za spoznanje zamaknjena tako, da s pritiskom na zobe in na korekcijske gumbe rahlo potiska zobe v želeni položaj. Pacient opornico brez težav nosi cca. 22 ur na dan. Odstrani jo le ob hranjenju ali čiščenju zob. Posamezno opornico pacient nosi od enega do dva tedna. V tem času se zobje premaknejo v položaj, ki ustreza opornici. Ena opornica zobe premakne do 0,25 mm. Ker po dveh tednih opornica na zobe ne izvaja več pritiska, se zobje ne premikajo več. Tedaj si pacient namesti novo opornico.

Vnaprejšen 3D prikaz poteka zdravljenja in končnega rezultata

Pacient prihaja na preglede vsakih 6 do 8 tednov. Ortodont spremlja napredovanje in pacientu predaja nove opornice. Vsak pacient mora tekom zdravljenja zamenjati več opornic. Največkrat ortodontsko zdravljenje zahteva od 20 do 30 zobnih opornic.
Pri nekaterih pacientih, ki imajo zobe v izrazito tesnem stanju, mora ortodont pridobiti prostor za poravnavo zob. Včasih se v takih primerih načrtuje ekstrakcijo (odstranitev) nekaterih manj pomembnih zob. V kolikor je tesno stanje zob blago ali zmerno, se priporoča »stripping« – ortodont nežno zoži zobe za največ do 0,4 mm po kontaktu, kar je do 0,2 mm po zobu.
Pri bolj kompleksnih ortodontskih nepravilnostih mora ortodont poleg Invisalign opornic v zdravljenje vključiti še dodatne terapevtske prijeme. Pogosto je potrebno na posamezne zobe namestiti zobne nosilce, kovinske gumbe in elastike, včasih pa se skupaj s specialisti podjetja Invisalign odločijo tudi za kake druge terapevtske pripomočke.

5.) Zaključek ortodontskega zdravljenja

Invisalign ortodont - Zaključek zdravljenjaTrajanje ortodontskega zdravljenja se razlikuje od pacienta do pacienta in je odvisno od kompleksnosti procesa ravnanja zob. Vsekakor je ortodontsko zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom Invisalign bolj predvidljivo in običajno poteka hitreje, kot klasično ortodontsko zdravljenje z zobnimi nosilci in loki (fiksni zobni aparati). Več o trajanju zdravljenja.
Po zaključenem zdravljenju pacient prejme še tri Invisalign opornice, ki so namenjene vzdrževanju doseženega stanja. Pacient jih tri mesece nosi po nespremenjenem programu, potem pa samo še ponoči. Ko se Invisalign opornice potrošijo pacient prejme fiksni stabilizator zob (retainer). To so kovinske žičke (redkeje kompozitne nitke), ki se jih nalepi na notranjo stran zob in ostanejo trajno nalepljene na zobe. Poleg tega pacient prejme tudi dodatno folijo za zobe zgornje čeljusti (vivera retainer), ki jo uporablja samo ponoči.

Rezultati ortodontskega zdravljenja z Invisalign zobnimi aparati

Rezultati zdravljenja z Invisalign sistemom

Nekaj primerov prej in potem

Ivisalign primer 001 - Prej in potem
Ivisalign primer 001 - Prej in potem
Za Invisalign sem se odločila, ker so opornice prozorne. Nihče ni opazil, da jih nosim in všeč mi je, da jih lahko snameš, ko ješ. Med zdravljenjem sem prijateljem poslala slike; bili so presenečen nad tem, kako so se zobje spreminjali in kako dobro so izgledali.

To bi morala narediti že pred leti.


Ivisalign primer 002 - Prej in potem
Ivisalign primer 002 - Prej in potem
Nekateri so opazili, da nosim opornice, ampak samo zato, ker sem se več smejal. Drugi niso ugotovili, dokler jim po zdravljenju nisem povedal. Pred jedjo jih vzameš ven in če se želiš med sestankom smehljati, prav tako.

100% sem zadovoljen in Invisalign priporočam vsakomur.


Ivisalign primer 003 - Prej in potem
Ivisalign primer 003 - Prej in potem
Nisem bila več najstnica, zato sem želela bolj diskretno zdravljenje, kot so kovinski nosilci. Z zobmi res nisem želela zbujati pozornosti. Ljudje opornic še opazili niso, dokler niso ugotovili, da se mi zobje ravnajo. Ko sem nosila opornice, mi je bilo všeč, kako enostavno se jih vstavi ali sname in da ni treba obiskovati ortodonta.

Invisalign je močno izboljšal mojo samopodobo.


Ivisalign primer 004 - Prej in potem
Ivisalign primer 004 - Prej in potem
Zdravljenje je trajalo 18 mesecev. Opornice sem nosila vsak dan. Snela sem jih samo pred jedjo in pitjem. To je prednost Invisalign-a – prilagodi se načinu življenja. Postala sem veliko bolj samozavestna.

Spet se smejem.

Cena za Invisalign zobni aparat

Cena za Invisalign zobni aparat

Kot pri vseh ortodontskih posegih tudi stroški zdravljenja z Invisalign sistemom zavise od specifičnosti vsakega posameznega pacienta. Cena zdravljenja z zobnim aparatom Invisalign je odvisna predvsem od kompleksnosti ravnanja zob in trajanja celotnega ortodontskega zdravljenja. Natančna cena Invisalign zdravljenja se lahko določi le na podlagi pregleda in ocene ortodonta o obsegu potrebnega ortodontskega zdravljenja.

Programi zdravljenja z Invisalign sistemom

Cena za Invisalign je primerljiva s ceno za fiksni zobni aparat

Na voljo je več programov zdravljenja z Invisalign sistemom. Razlika med njimi se nanaša predvsem na število korekcijskih opornic, ki so potrebne za odpravo ortodontskih nepravilnosti.

 • Invisalign Full – običajno od 20 do 40 opornic – za zdravljenje širokega spektra ortodontskih nepravilnosti (primerno za večino pacientov) – trajanje od 12 do 18 mesecev
 • Invisalign Lite – do 14 opornic – za zdravljenje lažjih do zmerno zahtevnih nepravilnosti v trajanju cca. 7 mesecev
 • Invisalign i7 – do 7 opornic – za zdravljenje lažjih nepravilnosti v trajanju cca. 3 mesecev
 • Invisalign TEEN – podobno programu Full, a prilagojeno najstnikom (posebne funkcije za zdravljenje mlajših pacientov, kot na primer indikator obrabe za zagotavljanje uporabe zobne opornice ali pametna oblika zobne opornice, ki omogoča izrast novih stalnih zob).

Okvirna cena

Cena za Invisalign sistem je primerljiva s ceno za klasični zobni aparat s fiksnimi nosilci in žicami. Končno ceno zdravljenja lahko določi le ortodont, najpogosteje pa je cena za celotno zdravljenje med 2.500 in 3.800 evrov. Za manjši poseg se cena za Invisalign zdravljenje giblje od 1.500 evrov dalje.

Dinamika plačila

Nasmeh spremeni vse

Vašo samozavest.
Vaš izgled.
Vaše življenje.

Plačilo zdravljenja je razporejeno preko celotnega obdobja zdravljenja. Za Invisalign Full program so stroški ortodonta razporejeni na naslednji način:

 • 60 € – specialistični ortodontski pregled
 • 500 € – ob izvedbi diagnostičnih postopkov in 3D skeniranju zob
 • 2200 € – ob ogledu digitalne prezentacije premikanja zob in predstavitvi načrta (pred naročilom opornic)
 • preostalo v enakomernih obrokih – ob kontrolnih obiskih na 2 meseca (cca. od 150 € do 300 € na obisk)

Ostali stroški

V nekaterih primerih je pred ortodontskim zdravljenjem potrebna sanacija zob ali ekstrakcija kakega zoba. Te zobozdravstvene storitve lahko izvedemo v naši ambulanti ali pa jih pacient opravi pri svojem oziroma kakem tretjem zobozdravniku. Stroški teh storitev niso vključeni v ceno Invisalign ortodontskega zdravljenja.

V nekaterih primerih je na zobe potrebno namestiti dodatke, ki omogočajo pravilno ravnanje zob. Kovinske nosilce (gumbe) namestimo brezplačno. Mini vijake se doplača, a so že vključeni v načrtu zdravljenja.

Za aktualne cene Invisalign zdravljenja glej Cenik.

Invisalign ortodont Karmen Verhovec

Zakaj zdravljenje v ZoboEstetiki?

V ZoboEstetiki vam ničesar ne prikrivamo. Prijaznost in skrb za vsakega pacienta sta imperativ, znanje in profesionalnost pa osnova iz katerega izhaja naše delovanje. Karmen Verhovec, dr. dent. med., specialist čeljustne in zobne ortopedije je vrhunsko usposobljena ortodont-inja. Njeno široko znanje poleg podiplomskega izobraževanja potrjujejo mnoga dodatna izobraževanja iz različnih področij dentalne medicine (več tukaj). Ortodontsko zdravljenje s sistemom Invisalign predstavlja enega od pomembnih segmentov njenega strokovnega znanja.

Naši postulati:
● vrhunsko znanje,
● dobra oprema,
● dobri materiali,
● prijazen odnos,
● poštena cena

Sodobna in vrhunsko opremljena ambulanta nam omogoča doseganje presežkov, h katerim stremimo vsi zaposleni. V urejenem delovnem okolju izvajamo celovite zobozdravstvene storitve, od konzervativnega zdravljenja zob, ortodontije, endodontskega zdravljenja do ustne higiene, protetične oskrbe, oralne kirurgije in implantologije (vse storitve). Najnovejša oprema za rentgensko slikanje zob in glave zagotavlja minimalno izpostavljenost rentgenskim žarkom. Vrhunska diagnostika na dosegu roke je pogosto pogoj za pravilno odločanje in izbiro primernega zdravljenja. Poleg tega v ambulanti razpolagamo tudi z drugo sodobno opremo, kot so odlični zobozdravstveni stoli, napredna Sirona Cerec kamera za digitalno skeniranje zob in rezkar za takojšnjo izdelavo zobnih nadomestkov, aparat za strojno širjenje zobnih kanalov, zobni laser in drugo.
Vse navedeno, vključno z izbiro najprimernejših materialov, se odraža v večji uspešnosti in kakovosti zdravljenja. Potrudili se bomo za vaše ugodje in prijeten obisk. Vaše zaupanje bomo upravičili s pošteno ceno in odnosom za opravljeno storitev.
(več o nas)