Implantati | Zobni vsadki

Ob vprašanju nadomestitve manjkajočih zob, so prva misel implantati.


Peter Weber, dr. dent. med., dr. med., specialist maksilofacialne kirurgije


ZAKAJ ZOBNI IMPLANTAT?

Življenje pušča sledove tudi na zobeh. Poškodbe in bolezni zob ter obzobnih tkiv so najpogostejši vzroki za njihovo izgubo. Vstavitev zobnih implantatov v čeljustno kost je način zdravljenja delne ali popolne brezzobosti, ki močno izboljša ali ponovno vzpostavi normalno žvečno in govorno funkcijo. Za poseg se lahko odločite tudi iz estetskih razlogov. Zobni implantat namreč omogoča čvrstost in funkcionalnost nanje pritrjenih zobnih protetičnih izdelkov (zobne prevleke, zobni mostički, proteze).

Zakaj zobni implantat?

KAJ JE ZOBNI IMPLANTAT?

Je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek oziroma vijak, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje iz kovine titan). Vrsta in velikost implantata ter njihovo število so izbrani glede na vaše potrebe in možnosti. Njihova življenjska doba se po vrasti v čeljustno kost ne razlikuje od življenjske dobe zob. Tako kot zobe, pa lahko ob neustrezni skrbi zanje izgubimo tudi implantate.

Kaj je zobni implantat?

KDAJ VSTAVLJAMO IMPLANTATE?

Nadomestitev posameznega zoba

Pri izgubi posameznega zoba v zobni vrsti je trajna rešitev mogoča na dva načina:

  • Z vstavitvijo implantata na mesto izgubljene korenine se izognemo brušenju sosednjih zob.
Kdaj vstavljamo implantate? | Nadomestitev posameznega zoba

Popolna brezzobost

Ob izgubi vseh zob je bila pred izumom implantatov rešitev edino totalna proteza. Nošenje proteze s časom postane težavno, saj sta njena stabilnost in funkcionalnost vse slabši. To je še posebej izrazito v spodnji čeljusti, po večletni uporabi pa tudi v zgornji čeljusti.

Z vstavitvijo dveh (v spodnji čeljusti) ali štirih implantatov je mogoče snemljivo protezo odlično učvrstiti. Z vstavitvijo vsaj šestih implantatov pa je mogoče izdelati tudi mostiček za fiksno nadomestitev vseh zob.
Kdaj vstavljamo implantate? | Popolna brezzobost – fiksiranje totalne snemljive proteze

Vrzel ali skrajšana zobna vrsta

Kot pri nadomeščanju posameznega zoba lahko tudi pri krajših vrzelih manjkajoče zobe nadomestimo z zobnim mostičkom. Če manjkajo zadnji zobje, izdelava mostička ni mogoča. Potrebno je izdelati delno snemljivo protezo.

Z zobnimi implantati lahko tudi v tem primeru nadomestimo vsak posamezen manjkajoč zob. Vstavimo lahko manjše število implantatov in med njimi izdelamo zobni mostiček.
Kdaj vstavljamo implantate? | Zapolnitev vrzeli – krajša zobna vrsta

KAKO ZAČETI?

Implantološko zdravljenje se prične z natančnim pregledom. Kirurg oceni splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter kostne razmere. Za natančno oceno čeljustne kosti je neizogibno rentgensko slikanje. Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben implantološki načrt.

Pregled je namenjen obojestranski izmenjavi informacij. Seznanite vašega kirurga z morebitnimi boleznimi ali spremenjenim zdravstvenim stanjem, z zdravili, ki jih redno jemljete ali ste jih jemali, alergijami, razvadami. Med pregledom lahko tudi vprašate karkoli v zvezi s posegom ali dogajanjem po njem.
Pred vstavitvijo implantatov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. parodontalna bolezen) in sluznic ustne votline. Te bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost implantacije.
Implantati in nadgradnje (abutment)

POTEK OPERACIJE

Z lokalnim omrtvičenjem tkiva (anestezijo) je omogočen neboleč pristop skozi ustno sluznico do mesta vsaditve implantata. S posebnimi instrumenti popravimo kostno ležišče in vanj privijemo implantat. Če je potrebno, istočasno dogradimo kost. Sluznico ponovno zapremo s šivi.
Potek operacije vstavitve zobnega implantata

Po posegu je možna prehodna oteklina lica ali ustnice. Bolečine so zmerne, s pomočjo protibolečinskih zdravil jih skorajda ni. Šive odstranimo 7 do 14 dni po operaciji.
V določenih primerih lahko implantat vstavimo istočasno z odstranitvijo zoba. To imenujemo takojšnja vstavitev. S to tehniko lahko pomembno skrajšamo čas zdravljenja brezzobosti. O tej možnosti, upoštevajoč številne dejavnike, presodi kirurg ob prvem pregledu.

CELJENJE IN VRAŠČANJE IMPLANTATA

Celjenje in vraščanje praviloma traja tri mesece. Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo le sluznico nad implantatom. Vanj nato privijemo element, ki omogoča oblikovanje sluzničnega prehoda in kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom. Z izdelavo slednjega lahko pričnemo po dveh do štirih tednih. V času celjenja in vraščanja lahko uporabljate začasni in ustrezno prilagojen protetični nadomestek. Zaradi otekle sluznice uporabo takšnega nadomestka odsvetujemo le v času od operacije do odstranitve šivov.
Včasih element za oblikovanje dlesni privijemo takoj po vstavitvi implantata, a z izdelavo protetičnega nadomestka vseeno počakamo. V tem primeru odprtje implantata ni potrebno.
Čas celjenja in vraščanja implantata se lahko ob dobrih kostnih pogojih tudi skrajša. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi implantata. To imenujemo takojšnja obremenitev. Takoj izdelan protetični nadomestek je praviloma začasen in ga s trajnim nadomestimo po šestih mesecih.

NAVODILA ZA ČAS PO POSEGU

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se hudim telesnim naporom, jejte mehkejšo hrano. Po obroku izperite usta ter ne drezajte v rano. Povsem normalno si umivajte zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog. Če imate zob ali zobe začasno nadomeščene s snemljivim nadomestkom, odsvetujemo njegovo uporabo do izzvenenja otekline oziroma do ustrezne prilagoditve.
Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. daljši smučarski tek) in žvečenju v predelu vstavitve implantata. Ne uporabljajte zobne prhe.
Če bi imeli v tednih po operaciji težave, kot so oteklina, pordelost, bolečina ali izcedek, pridite takoj na kontrolni pregled.

POGOJI ZA USPEH

Po končanem implantološkem zdravljenju so potrebni redni kontrolni pregledi. Udeležujete se jih, kot vam svetuje vaš zdravnik ali zobozdravnik.
Za dolgotrajni uspeh zdravljenja z implantati je ključna in nenadomestljiva trajna in natančna ustna higiena. Po vsakem obroku je treba ob zobeh in implantatih odstraniti vse zobne obloge.

Vstavitev zobnega implantata | oralni kirurg dr. Gašper Fortuna, specialist oralne kirurgije

KOSTNI DOGRADITVENI POSTOPKI

Visoko uspešnost lahko pričakujemo le, če je vstavljeni implantat primerno dolg in v celoti obdan s kostnino. V implantologiji so se zato razvili postopki, s katerimi nadomeščamo kostne primanjkljaje ter z njimi izboljšamo estetiko rezultatov.

Kostne zgostitve in razširitev omogočajo vstavitev dovolj širokega implantata tudi pri ozkih čeljustničnih grebenih. Poveča stično površino med implantatom in okolno kostnino, kar poveča verjetnost vrasti. Opravi se ob implantaciji.

Dograditev s kostnimi nadomestki pomeni uporabo dodatnega materiala, ki je močno podoben lastni kosti in se vanjo sčasoma tudi pregradi. Opravi se pred ali ob implantaciji.

Implantati | Dograditev kosti s kostnimi nadomestki

Kostni presadki pomenijo prenos lastne kostnine z mesta, kjer jo je moč pogrešati, na mesto, kjer jo nujno potrebujemo. Praviloma imajo boljše lastnosti kostni nadomestki. Predpostavljajo dodatno operacijo tri do pet mesecev pred implantacijo.

Dvig sinusnega dna je zanesljiva metoda za kostno dograditev v zadnjem delu zgornje čeljustnice. Pogosto predstavlja tudi edino možnost za implantacijo. Spodnji del čeljustne votline pomaknemo navzgor in dobljeni prostor dogradimo s kostnim nadomestkom. Implantate vstavimo istočasno ali po nekaj mesecih.

POGOSTA VPRAŠANJA

Ali obstaja alergija na implantate?
Titanijevi implantati se uporabljajo že 40 let. Doslej ni bilo objavljenega niti enega zanesljivega poročila o alergiji. Podobno velja za dentalno keramiko, iz katere so v večini primerov narejeni protetični deli.

Katere bolezni lahko ogrožajo implantate?
Vstavitev implantatov odsvetujemo pri nekaterih srčnožilnih in presnovnih boleznih ter pri zmanjšani ali spremenjeni obrambni sposobnosti organizma. Ovira za sam kirurški poseg predstavljajo tudi motnje strjevanja krvi. Urejena sladkorna bolezen ni ogrožujoča.

Je kajenje združljivo z implantati?
Kajenje škoduje zdravju. Pri kadilcih je večja možnost vnetnih zapletov že v zgodnjem pooperativnem obdobju. Dolgoletna uspešnost implantatov je pri kadilcih pomembno zmanjšana. Kajenje ni kontraindikacija, a je resna grožnja uspehu!

Obstajajo starostne omejitve za vsaditev implantatov?
Starostne omejitve navzgor ni. Nihče ni prestar za vstavitev implantata. Zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti popolnoma odsvetujemo vstavljanje implantatov mlajšim od 17 let.

Je mogoče vstaviti več implantatov?
Vsekakor. Načeloma je v lokalni anesteziji mogoče naenkrat in neboleče vstaviti tudi do 12 implantatov. Če je vstavitev povezana z večjimi kostnimi dograditvenimi postopki, je lahko smiselna ali potrebna vstavitev v dveh ločenih posegih.

Kakšna so tveganja?
Tveganje med samo implantacijo je enako kot za posege v čeljustnih kosteh. Izobražen in izkušen kirurg ta tveganja obvladuje. Možnost nevarnosti implantata je od 1 do 2 %. V tem primeru je mogoče implantat nadomestiti najkasneje po nekaj mesecih. Ob pravilno izdelani protetiki in redni skrbi za ustno higieno le redko pride do pozne nenadne izgube.