Ali so vam rekli, da za vaš zob ni rešitve?

Ko zob zaboli, nas preplavi strah, da smo morda prepozni. Z vsakim utripom srca se v zobu pojavi nov sunek bolečine. …in ko želimo zvečer leči k počitku, se le-ta noče več umiriti. Treba je obiskati zobozdravnika. Diagnoza, ki sledi, se lahko spremeni v nočno moro: “Živec bo odmrl. Potrebujete endodontsko zdravljenje.

DOBRA DIAGNOSTIKA – TEMELJ VSAKEGA ZDRAVLJENJA

Maja 2018 je kliniko ZoboEstetika obiskal mladenič s težavami z zobmi v spodnjem levem kvadrantu. Bolečine so občasno sevale proti ušesu. Nakazovale so se že težave v čeljustnem sklepu ter občutek mravljinčavosti v predelu spodnjega dela lica. Na kliniki smo opravili diagnostične postopke, ki so nujni za natančno postavitev diagnoze. Opravili smo rentgensko slikanje zob in analiza panoramskega posnetka je razkrila, da je razlog za težave mrtev zob, ki je v preteklosti že bil endodontsko zdravljen. Prvi kočnik levo spodaj je bolel zaradi infekcije, ki je prizadela tudi kost okrog zoba.
 
Prej: RTG slika zoba z infekcijo ║ Potem: Enododontsko pozdravljen zob
 
Za zobozdravnika takšna situacija predstavlja izziv, zato je za odločitev o nadaljnjem zdravljenju potreben tehten razmislek. Mladeniču so bile predstavljene naslednje možnosti:

  1. Ponovno endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov že vidno oslabljenega in zabarvanega zoba. Tako se ohrani lastni zob in ga nadgradi s keramično krono.
  2. Zamenjava prizadetega zoba z implantatom.
  3. Odstranitev zoba in nadomestitev s protetičnim nadomestkom (mostiček, proteza).
  4. Odstranitev zoba brez nadaljnje obravnave.

ENDODONTSKA IN ESTETSKO PROTETIČNA OBRAVNAVA ZOBA

Zavedajoč pomena lastnega zoba, se je pacient odločil za prvo od ponujenih možnosti – ponovno endodontsko zdravljenje. Implantat bi izbrali le v primeru, da za zob ne bi bilo druge rešitve. Izkušnje kažejo, da je ohranitev lastnega zoba najboljša rešitev. Z lastnim zobom ohranimo naravne strukture, ki omogočijo normalno žvečenje. Pri zobnem vsadku se lahko pojavi zavrnitev in izpad implantata, poleg tega pa le-ta včasih ne more v celoti zapolniti prostora. Prav tako je večja verjetnost izgube kosti in težjega čiščenja.
Iz prizadetega zoba je bila temeljito odstranjena stara inficirana polnitev, koreninski kanalčki pa napolnjeni z zdravilom. Zdravilo je bilo nato še dvakrat zamenjano. Ko so vsi omenjeni simptomi izzveneli, je zobozdravnik zob napolnil z biokompatibilnim mineralnim polnilom ter smolo. Polnitev je tesna in homogena, zato preprečuje bakterijam vstop in zadrževanje v koreninskih kanalčkih. Kost okrog korenine se je regenerirala. Zaradi želje po čimbolj estetskem rezultatu, je bil ostanek zoba notranje pobeljen z vodikovim peroksidom. Zadnjo fazo zdravljenja je predstavljala protetična oskrba zoba s polnokeramično krono. S postopkom intraoralnega skeniranja in pomočjo CEREC tehnologije je bila izvedena v času enega obiska.
 
Priprava zoba na beljenje in protetiko ║ Pozdravljen zob s keramično krono

ENDODONTIJA – ZAHTEVNA VEJA ZOBOZDRAVSTVA

Sodobno endodontsko zdravljenje zahteva uporabo vrste tehnoloških pripomočkov. Operativni mikroskop, aparat za strojno širjenje koreninskih kanalov, ultrazvok za spiranje kanalov, sodobne rentgenske aparature (ortopan, CBCT) in druge. Zobozdravnik endodont mora imeti dodatna znanja o klinični uporabi vseh sodobnih tehnoloških pripomočkov. S tem povečamo možnosti za ohranitev mrtvih zob ter njihovo dolgotrajno funkcijo.
Neopravljeni ali slabo opravljeni posegi zdravljenja, napačno izbrani postopki ali izbira neustreznih materialov lahko vodijo do resnih zdravstvenih zapletov. Ponavadi ljudje nismo dovolj bogati, da bi večkrat plačevali poceni rešitve. Zato je pomembno, da že prvič pravilno izberemo najbolj primerno zdravljenje, ki predstavlja dolgoročno rešitev za naše zobe.
 
Endodont - Strojno širjenje koreninskih kanalov zob

Dodaj odgovor