Stalni zobje izraščajo vzporedno za mlečnimi zobki

Sinu, ki je star 6 let, sta spodaj začela rasti stalna prva sekalca. V ustih sta prisotna še oba mlečna prva spodnja sekalca. Stalna zoba rasteta vzporedno glede na mlečne. Spredaj sta mlečna, zadaj pa stalna sekalca. Kaj nam svetujete? Bi bilo smiselno spodnja mlečna sekalca izpuliti?

Stalni zobje izraščajo vzporedno za mlečnimi zobki
Običajno stalni zobje rastejo tako, da na svoji poti izraščanja topijo mlečne predhodnike. V kolikor se to ne zgodi, je lahko za to več razlogov. Najpogostejši razlog je pomanjkanje prostora, lahko pa so tudi drugi razlogi.
V kolikor je prostora dovolj, bo jezik s svojo normalno funkcijo izvajal pritisk na stalna sekalca in ju porival na pravo mesto. Mlečnika se bosta razmajala in s časoma izpadla.
V kolikor se v 6 do 8 mesecih to ne zgodi, mora osebni zobozdravnik ekstrahirati(izpuliti) mlečna sekalca. Če bo za stalna sekalca dovolj prostora in ima otrok prisotne normalne orofacialne funkcije, bosta sekalca zavzela svoje pravo mesto v spodnji čeljustnici. To se običajno zgodi v nekaj tednih do par mesecev. V nasprotnem primeru, če je v zobnem loku premalo prostora, priporočam še brušenje – ožanje mlečnih spodnjih drugih sekalcev.
Vsekakor stanje ni alarmantno. Potrebno je le opazovanje in pravočasno ukrepanje. Zapomnite si, kdaj približno se je takšno stanje pojavilo in upoštevajte zgoraj navedene časovnice.
V zobozdravstvenem žargonu takšno stanje imenujemo zobovje morskega psa, saj se tudi v čeljusti morskih psov zobje nahajajo v več vrstah. Tudi pri njih se po izpadu zoba vrzel v nekaj dneh zapolni z zobom iz naslednje vrste, ki se iz druge vrste premakne v prvo.

Dodaj odgovor