Nadomestitev manjkajočih sekalcev

Kirurg, ki mi je operativno odstranil levi zgornji prvi sekalec, mi je predlagal, da se manjkajoči zob nadomesti z MARYLAND mostičkom in ne z žabico, kot je predlagala moja zobozdravnica. Zanima me vaše mnenje glede omenjenih protetičnih rešitev.     :|:

Imamo več kot le dve omenjeni možnosti za rešitev nastale situacije. Za takojšnjo rešitev bi vam predlagala, začasno lepljenje krone vašega kirurško odstranjenega zoba na dva sosednja zoba s posebnimi kompozitnimi vlakni. V tem primeru bi potrebovali vaš kirurško odstranjen zob. Zobno korenino bi odbrusili in zavrgli, krono pa uporabili kot nadomestni zob. Vseeno bi bilo potrebno z diamantnimi svedri rahlo preparirati nebni ploskvi obeh sosednjih zob, saj bi dodatna višina materiala, ki bi bila prilepljena na sosednja zoba, sicer motila pri ugrizu. Ta rešitev pa je le začasna, čeprav estetsko zadovoljiva. Ob močnejšem ugrizu se lahko zob odlepi ali pa kompozit poči.

Za drugo kratkotrajno rešitev se ponuja začasna snemna ploščica, ki ji v zobozdravstvenem žargonu rečemo kar žabica. Dobra stran žabic je, da jo lahko izdelajo v laboratoriju še pred ekstrakcijo zoba in jo zato vstavimo takoj po posegu. Cena žabice je v vašem primeru edina prednost. Slaba lastnost žabice je, da je le-ta tkivno podprti protetični nadomestek in zato lahko izvaja pritisk na mehka tkiva v področju manjkajočega zoba. To pa lahko vodi v nenadzorovano preoblikovanje alveolnega grebena, prevelike resorpcije kosti,… Žabica se ne priporoča tudi v primeru takojšnje vstavitve implantata, saj lahko pride do neuspešnega vraščanja (osteointegracije) implantata.

Maryland mostički s kovinskimi krilci, ki so se v preteklosti pogosteje uporabljali, imajo glede na opravljene raziskave krajšo trajnostno dobo, kot jo imajo klasični fiksno-protetični zobni nadomestki ali implantati. Pogosto se zgodi, da se krilca odlepijo od zobne površine in jih je potrebno ponovno nalepiti. Kovinska krilca lahko povzročijo zabarvanje naslonskih zob. Zato se danes uporabljajo kot začasni provizoriji, zaradi enostavnosti in cenovno ugodnejše izvedbe pa se uporabljajo tudi kot nadomestki manjkajočih posameznih zob pri starostnikih ali zdravstveno ogroženih bolnikih. Uporabljajo se tudi pri pacientih, katerih količina izgube kostnine ovira izdelavo zobnega vsadka (implantata).

Polnokeramični Maryland mostiček v spodnjem zobnem loku

Primer indikacije in izdelave polnokeramičnega Maryland mostička v spodnjem zobnem loku. Terapevt: Karmen Verhovec, dr. dent. med., spec.; Zobotehnik: Zobni laboratorij Deželak

Boljša novodobna in predvsem estetska ter biološka rešitev so cirkonij in polno-keramični Maryland mostički, ki jih adhezijsko lepimo na sosednje zobe. Ključni predpogoj za takšen most sta vitalna in nekariozna zoba, ki mejita na vrzel ter primerno ozka vrzel. Najpogosteje se jih poslužujemo v primeru kongenitalno (ob rojstvu) manjkajočih stranskih zgornjih sekalcev ali zaradi poškodb izgubljenih stranskih zgornjih sekalcev ter srednjih in stranskih spodnjih sekalcev. Pomembno je, da so krilca, ki jih lepimo na jezično stran sosednjih zob, ob ugrizu minimalno obremenjena ali neobremenjena z nasprotnimi zobmi. Rezultat, ki ga dosežemo s takšnim mostičkom je estetsko primerljiv z naravnimi zobmi.

Trajnejša, vendar iz biološkega vidika slabša fiksnoprotetična rešitev, je izdelava tričlenskega mostu na sosednji srednji in stranski sekalec. Lahko se odločite za cirkon keramični, kovinsko keramični ali kovinsko kompozitni most.

Trajno rešitev za manjkajoči zob predstavljajo tudi zobni implantati, ki so umetni nadomestek zobne korenine, na katerega se lahko takoj po vsaditvi izdela začasni provizorij, ki ga kasneje, ko se implantat v kost vraste, nadomestimo s trajno cirkon keramično ali kovinsko keramično prevleko. Celjenje implantata v kosti traja nekaj mesecev. Prednost implantata pred drugimi protetičnimi rešitvami je v preprečitvi resorpcije kosti, ki sicer nastane na mestu izpuljenega zoba. Kirurgi se pogosto odločajo za takojšnjo vstavitev implantatov, takoj po kirurški odstranitvi zob. Lahko pa se implantat vstavi tudi 2 do 4 tedne ali več po ekstrakciji, ko se že zaceli mehko tkivo, ali še kasneje, ko se delno ali popolnoma zaceli tudi kostno tkivo. Srečno!

Polnokeramični Maryland mostiček v spodnjem zobnem loku Polnokeramični Maryland mostiček Polnokeramični Maryland mostiček

Dodaj odgovor