Glavobol zaradi globokega griza

Pri svojem izbranem zobozdravniku sem se oglasila zaradi glavobolov. Po temeljitem pregledu je ugotovil, da je verjetno razlog glavobolov bolečina v levem čeljustnem sklepu. Razlog naj bi bil globoki ugriz, ki naj bi se z leti še poglabljal. Kako si lahko pomagam in kako lahko preprečim poslabšanje nastale situacije?

Nepravilni griz zaradi čeljustnih nepravilnosti in nepravilnega položaja zob je lahko le eden od vzročnih dejavnikov za patološke spremembe v samem čeljustnem sklepu. Bolečina, ki jo opisujete, je bolj pogosto posledica mišične utrujenosti ali spazma (krča) žvečnih mišic. Le-ta se skoraj vedno pojavi zaradi nočnega stiskanja zob ali škrtanja z zobmi (bruksizem). Tedaj se zaradi odsotnosti naše kontrole razvijejo precej močnejše sile, kot v budnem stanju.

Razlogi za takšno početje so najbolj verjetno psihosomatske narave (stresne situacije), pogosto pa tudi zaradi motnje griza ali nezavednega vrivanja spodnje čeljustnice naprej in v stran (razvada).

Znaki, ki jih zaradi prekomernega stiskanja zob pri anamnezi in pregledu ugotovi zobozdravnik, so: občutljivost (skelenje) zob zaradi prekomerne obrabe, odmik dlesni, poškodbe zobnih vratov, poke na zobeh in poškodbe zalivk, majavost zob, bolečine v žvečnih in vratnih mišicah, bolečine in omejeno gibanje čeljustnega sklepa, glavoboli in bolečine v ušesu.

Za začasno ali reverzibilno zdravljenje se priporoča individualno izdelana okluzijska opornica iz trde prozorne mase (Slika 1, 2, 3). Le-ta je izdelana v zobotehničnem laboratoriju. Priporočljivo je, da je opornica v področju podočnikov podaljšana, s čimer se prepreči izvajanje prekomernih stranskih gibov spodnje čeljustnice. S pravilnim nošenjem, ki ga običajno predpiše in redno spremlja specialist ortodont, se doseže sprostitev sklepa in napetosti žvečnih mišic.

Bruksizem | bruksistična opornica | nočno stiskanje zob | škrtanje z zobmi

Bruksistično opornico izdela zobozdravnik po meri zob. Nosi se jo ponoči. Opornica razbremeni čeljustni sklep in žvečne mišice, preprečuje preobremenitve zob in čeljustne kosti ter varuje zobe pred obrabo in pokami. Odpravlja tudi bolečine v zobeh, žvečnih mišicah in čeljustnem sklepu.

Po končanem zdravljenju z okluzijskimi opornicami se začne trajno ali ireverzibilno zdravljenje. Sem sodi parodontološka, ortodontska in protetična oskrba pacienta… Na ta način se lahko prepreči poslabšanje nastale situacije.

Izdelava bruksistične opornice Bruksistična opornica | nočno stiskanje zob | škrtanje z zobmi | bruksizem Bruksistična opornica | nočno stiskanje zob | škrtanje z zobmi | bruksizem Bruksistična opornica v zgornjem zobnem loku

Dodaj odgovor