Dolge čakalne dobe za ortodontsko zdravljenje

Dolge čakalne dobe za ortodontsko zdravljenje

23. 2. 2017 | Vaš kanal – največja slovenska regionalna televizija

Nerazumne čakalne dobe za specialistično ortodontsko zdravljenje otrok na Dolenjskem so pereča težava. “Ali si dolenjski otroci ne zaslužijo zdravih in lepih zob?”, se sprašuje specialistka čeljustne in zobne ortopedije Karmen Verhovec. Najbrž bi se vsi strinjali, da si in da bi bilo treba nekaj ukreniti.

“Res da ne gre za življenje ogrožajoča stanja, a je zelo pomembno, da otrok z ortodontskim zdravljenjem začne pravočasno”, opozarja sogovornica.

Karmen Verhovec: “Če je tesno stanje, je otežkočeno vzdrževanje dobre higiene in ti otroci so potem tudi bolj nagnjeni k zobni gnilobi, parodontalni bolezni in tudi obraba zob je pogostejša zaradi nepravilnega ugriza.”

“Rastno krivuljo zob je treba ujeti pravočasno, sicer lahko pride do skeletnih nepravilnosti, ki vodijo v težave s čeljustnim sklepom, govorom ali s prehranjevanjem, terapija pa se lahko konča s kirurškim zdravljenjem, ki pomeni večje breme za zdravstveno blagajno”, je prepričana Verhovčeva, ki ima sicer koncesijo za občino Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirno in Šentrupert. Prav v Trebnjem so se že zganili, saj so na Ministrstvo za zdravje naslovili predlog za povečanje mreže, s čimer se je Verhovčeva strinjala. Da bi iz zdajšnjih 0,79 tima prešli na poln oziroma 1,2 tima.

Karmen Verhovec: “Ta trenutek v naši ambulanti beležimo 180 pacientov, ki še niso bili specialistično pregledani in nekje do 150 pacientov, ki so vpisani v čakalno knjigo za ortodontsko zdravljenje. Na letni ravni pa lahko sprejmemo nekje do 50 pacientov.”

Zato je njen predlog ta, da država za tiste regije, ki so najslabše preskrbljene, za to dejavnost nameni dodaten denar. “V Trebnjem denimo, je ta hip preskrbljenost z nosilci čeljustne in zobne ortopedije 15 % nižja, kot je republiško povprečje, kar pa ni zanemarljiva številka”, pravi Verhovčeva. Kakšni bodo ukrepi smo povprašali tudi Ministrstvo za zdravje, a na to vprašanje odgovora nismo dobili.

Novinarki: Živa Zakšek, Mojca Kren
Snemalec: Dejan Maver

Dodaj odgovor