Beli madeži na zobeh po snetju zobnih nosilcev

Pogost problem pri fiksnem ortodontskem zdravljenju z nameščenimi zobnimi nosilci je nastanek belih madežev med zdravljenjem. Ko ortodont odstrani nosilce, nekaterim pacientom na zobeh ostanejo grdi beli madeži.

Beli madeži na zobeh po snetju zobnih nosilcev

Bolniki so včasih presenečeni, a ne bi smeli biti. Ortodont ob vsakem obisku opazuje in pacienta opozori, če se pojavljajo beli madeži. Beli madeži so površine zob z zmanjšano koncentracijo kalcija (dekalcifikacija), ki se pojavljajo na mestih, kjer se dlje časa zadržujejo zobne obloge. Zato ortodonti in ustni higieniki paciente ob vsakem obisku opozarjajo, naj skrbijo za čistočo zob ter uporabljajo ščetke, nitke in interdentalne ščetke.

Zakaj nastanejo beli madeži na zobeh?

V ustih živi veliko vrst bakterij. Pojavijo se po našem rojstvu in ostanejo z nami vse življenje. Bakterij v ustih v celoti ne moremo odstraniti, pač pa lahko le zmanjšamo njihovo količino. Odstranimo jih lahko s krtačenjem, uporabo zobne nitke in izpiranjem z ustno vodico, ki ubija bakterije.

Bakterije Streptococcus mutans in Lactobacillus so glavni bacili v zobnih oblogah. Zobne obloge so lepljive in se rade prilepijo na gladke površine zob. Naša hrana vsebuje sladkorje, s katerimi se prehranjujejo tudi bakterije. Ko bakterije zaužijejo sladkor se še bolj razmnožijo in 20 minut oddajajo kislino. Ker se obloge nahajajo neposredno na zobeh, kislina raztaplja sklenino in povzroča oblikovanje belih površin, ki nakazujejo zmanjšano vsebnost kalcija, kar sčasoma vodi v pojav zobne gnilobe (karies).

Karies je luknja v zobu, beli madeži pa so začetki kariesa. Ker je zunanja plast sklenine zelo trda, saj je obogatena s fluoridom iz zobne paste, hrane in vode, se proces dekalcifikacije začne pod to plastjo, globlje v sklenini. Če pogledamo površino zoba vidimo, da je zunanji sloj nedotaknjen, vidimo pa tudi bele lise, ki nakazujejo zmanjšano vsebnost kalcija. Ko dekalcifikacija dovolj oslabi zunanjo plast zobne sklenine, bo le-ta počila, posledica pa je luknja v zobu, karies.

Ko se enkrat formira karies, le-ta ne bo več izginil. Bakterije bodo ostale v njem in nadaljevale dekalcifikacijo, zaradi česar bo luknja vse večja. S tem, ko se karies širi, lahko povzroča bolečine ter povzroči odmrtje zobne pulpe. Karies mora popraviti zobozdravnik še preden postane prevelik in je zob treba izdreti.

Mlečni ali otroški zobje imajo zelo tanko sklenino in karies se hitro poglablja. V nasprotju s tem je sklenina stalnih zob zelo debela in karies raste počasi.

Če menite, da imate karies, se čim prej obrnite na zobozdravnika. Pravočasen obisk zobozdravnika stane manj in lahko prepreči izgubo zob.

Kako preprečiti razvoj belih madežev na zobeh?

Zelo preprosto, umivajte zobe. Čim bolj omejite zobne obloge. Ščetine zobne ščetke potiskajte pod žico zobnega aparata. Zobni plak se kopiči predvsem med žico in dlesnimi ter pod samo žico. Bodite agresivni.

Po ščetkanju dobro preverite in preglejte zobe. Če na njih karkoli opazite, so to zobne obloge ali hrana. Ponovno uporabite zobno ščetko in umazanijo odstranite.

Poleg uporabe običajne zobne ščetke lahko uporabite tudi električno zobno ščetko, na primer Oral B ali Sonicare zobno ščetko. Električne zobne ščetke zelo dobro odstranjujejo zobne obloge in so boljše od zobnih prh, ki slabše odstranjujejo zobne obloge. Prav tako lahko v primeru obolelih dlesni zobne prhe porinejo bakterije pod dlesen. Zato zobnih prh ne uporabljajte za čiščenje zob in zobnih aparatov.

Kaj lahko storimo v primeru belih madežev?

Prosite svojega ortodonta ali ustnega higienika, naj vam premaže zobe z GC MI pasto. GC MI pasta je specialna pasta, ki remineralizira sklenino. Pasta dopolnjuje kalcij in fosfate, ki so bili izgubljeni zaradi kisline med delovanjem zobnih oblog.

DMG ICON infiltracijska smola za dekalcificirane bele madeže

Potem, ko nekaj časa uporabljamo GC MI pasto in še vedno ostane nekaj belih madežev, lahko zobozdravnik ali ortodont uporabi infiltracijsko smolo, kot je na primer DMG ICON, ter na ta način zmanjša videz belih madežev. Postopek zahteva le en obisk ordinacije. Ko so zobje očiščeni, so pripravljeni za smolo. Smola infiltrira v sklenino in spremeni barvo belih madežev bližje barvi zobne sklenine. ICON morda ne bo v celoti odstranil vseh belih madežev, a vendarle uspe doseči lepši izgled.

Torej, od vas je odvisno. Če na zobeh ne boste imeli zobnih oblog, bo malo možnosti za razvoj belih madežev.

Dodaj odgovor